רבים מאזרחי ישראל שוהים בימים אלה בבידוד עקב התפרצות נגיף הקורונה. תקופת הבידוד הפיזי למשך 14 יום עשויה להיות קשה מאוד לכל אדם, במיוחד עבור ילדים וקשישים. הבידוד מזמן אתו גם בדידות שעלולה להשפיע על המצב הרגשי.
אז איך כדאי ונכון להיערך לתקופה זו על הצד הטוב ביותר? צוות היחידה לעבודה סוציאלית בבית חולים שיקומי רעות, עם כמה המלצות חשובות:
- – שוחחו עם האדם העומד להיכנס לבידוד. ודאו שהוא מבין את המשמעויות הרבות שיש למהלך זה: העובדה שלא יוכל להתראות עם האנשים שהוא רגיל לראות יום יום, להגיע למקומות בהם הוא רגיל לשהות ושיצטרך לוותר על הרבה מהפעילויות השגרתיות שלו.
- תנו מקום לתחושות ולמנעד הרגשות שהמצב החדש מביא אתו: עצב, דאגה, כעס, חוסר אונים, תסכול. חשוב להעביר את המסר כי תקופה זו יכולה להיות גם הזדמנות להקלה, לשלווה ולהתמודדות עם אתגר.
- היערכו לבידוד באופן פרקטי. יש לוודא שיש לאדם מספיק ביגוד, מצעים, עזרים שבהם הוא משתמש בשגרה (משקפיים, תרופות, תאורת חירום, מטען לטלפון סלולרי). כדאי גם שיהיה בחדר מזון יבש, קופסאות שימורים ובקבוקי שתייה.
- מומלץ לחשוב יחד עם אותו אדם על דרכים בהן הוא יכול להעביר את הזמן הרב העומד לרשותו במהלך הבידוד ולהכין מראש את הציוד הדרוש לכך: משחקים, מחשב וטלוויזיה, חומרי קריאה.
- המליצו לשוהה בבידוד לנהל יומן אישי. הכתיבה מהווה כלי להתמודדות עם הרגשות הצפים בתקופה זו.
- – עודדו מפגשים משפחתיים וירטואליים. הבידוד מזמן דרכים חדשות ליצירת קשר לדוגמה – קיום מפגשים או טקסים משפחתיים קבועים דרך תוכנות שיתוף וידיאו במחשב או במכשיר הנייד.
- תקופת הבידוד היא תקופה קשה לכל בני המשפחה וחשוב להיות ערים גם לצרכים שלהם ולאפשר לכל אחד מבני המשפחה להביע את הדאגה ומגוון הרגשות הצפים. אפשר להציע להם לכתוב מכתבים או לצייר ציורים עבור האדם שנשלח לבידוד, או עבור עצמם כדרך התמודדות.