דמנציה – זה לא תמיד אלצהיימר

מאת: מערכת האתר

 

דמנציה היא אובדן של התפקוד הקוגניטיבי ושל יכולות התנהגותיות, עד לכדי הפרעה בחיי היום-יום. בין הפונקציות שאובדות – זיכרון, כישורי שפה, תפיסה חזותית, יכולת פתרון בעיות, ניהול עצמי ויכולות מיקוד ותשומת לב.

הדמנציה אינה מחלה ספציפית ויכולה להיגרם כתוצאה ממספר מחלות.

אלצהיימר:

מחלת האלצהיימר, שמהווה את הגורם העיקרי לדמנציה, היא מחלה ניוונית פרוגרסיבית שהורסת באטיות את הזיכרון ואת הכישורים המחשבתיים ולבסוף את היכולת לבצע משימות פשוטות. אצל רוב החולים, המחלה מופיעה לראשונה באמצע שנות ה-60 לחייהם. במקרים נדירים מופיעה המחלה בין גיל 30 לאמצע שנות ה-60.

בעיות זיכרון הן אחד מהסימנים הראשונים שמאפיינים את מחלת האלצהיימר, אך תסמיני המחלה הראשוניים משתנים בין אדם לאדם. ירידה באספקטים אחרים של חשיבה כמו בעיות שפה (שיכחה של מילים פשוטות וחוסר יכולת לשלב מילים במשפט), ראייה מרחבית וכושר שיפוט לקוי יכולים אף הם להיות סימנים לשלבים ראשונים של אלצהיימר.

בנוסף, לאנשים עם אלצהיימר קושי בביצוע פעולות יום-יומיות כנהיגה, בישול או תשלום חשבונות. הם עשויים לחזור על אותן שאלות שוב ושוב, מתקשים להתמצא במקום (הולכים לאיבוד בסביבה מוכרת) ובזמן, מאבדים חפצים או שמים חפצים לא במקום ומתבלבלים בקלות.

ככל שהמחלה מתפתחת אצל חלק מהחולים חלים שינויים באישיות והם הופכים לדאגנים, כועסים או אלימים.

דמנציה וסקולארית:

סוג זה של דמנציה, שהוא השני בשכיחותו בקרב חולי דמנציה, נגרם כתוצאה מנזק לכלי הדם שמספקים דם למוח כתוצאה מאירוע מוחי, מסוכרת, מיתר לחץ דם, מרמה גבוהה של שומנים בדם ומיתר קרישיות.

הסימפטומים המרכזיים של דמנציה וסקולארית כוללים קשיים בפתרון בעיות, מחשבה איטית, קושי בריכוז ובארגון. הסימפטומים מופיעים באופן פתאומי ויכולים להחמיר או לדעוך.

מאחר והגורם הוא פגיעה בכלי דם מסוימים ישנה משמעות למיקום כלי הדם שנפגעים ולגודלם.

דמנציה פרונטו-טמפורלית:

קבוצת מחלות שמתאפיינת בהתנוונות תאי עצב באונות הקדמיות של המוח, לרוב באזורים שאחראיים על אישיות, התנהגות ושפה. דמנציה מסוג זה מתפרצת לרוב אצל חולים בגיל צעיר יחסית (60-45).

הסימפטומים בסוג זה של דמנציה (שמחמירה עם הזמן) הן הפרעות התנהגות (גסות רוח, חוסר עכבות, תוקפנות), נוקשות מחשבתית, בעיות שפה ודיבור (קושי בשליפה ובהגייה של מילים וכן ביכולות הקריאה והכתיבה). פגיעה בזיכרון של חולי דמנציה פרונטו-טמפלורית מתרחשת בשלבים מאוחרים יותר של המחלה.

דמנציה של גופיפי לואי:

דמנציה של גופיפי לואי (Lewy Bodies) נוצרת כתוצאה מהצטברות גושי חלבון קטנים באזור קליפת המוח, באזורים המשפיעים על עיבוד מידע, מחשבה, שפה ותפיסה; רגשות והתנהגות; יצירת זכרונות; תנועה; ויסות השינה.

החולים במחלה מגלים סימפטומים ייחודיים לסוג זה של דמנציה כנוקשות בשרירים, רעד, קשיי תנועה ובעיות מוטוריות, שאופייניים גם לחולי פרקינסון.

בשלבים הראשונים של המחלה הסימפטומים יכולים להיות מתונים והחולה יכול לתפקד באופן נורמאלי. ככל שהמחלה מחמירה החולים נזקקים ליותר עזרה בשל ירידה ביכולות המחשבתיות והתנועתיות. בשלבים האחרונים של המחלה החולים לרוב תלויים לחלוטין בעזרת אחרים.

מחלת קרויצפלד-יעקב:

מחלה נדירה בה חלבון תוקף את רקמות המוח וגורם להריסתן.

הסימפטומים של המחלה כוללים שינויים באישיות, קושי בדיבור, חרדה, דיכאון, אובדן זיכרון, חשיבה לקויה, ראייה מטושטשת עד לכדי עיוורון, נדודי שינה.

עם התקדמות המחלה החולים מאבדים את היכולת לנוע ולדבר ונכנסים למצב של תרדמת. 

תסמונת ורניקה-קורסקוף:

תסמונת קורסקוף היא הפרעה בזיכרון שמקורה במחסור בוויטמין 1B (תיאמין), אשר חיוני לתאי המוח ובעל תפקיד בפירוק חומצות אמינו, שומנים ופחממות. הגורם העיקרי למחסור בוויטמין 1B הוא שתיית יתר של אלכוהול (שתיית האלכוהול מגבירה את ניצול הוויטמין ומורידה את ספיגתו במעי). הלוקים בתסמונת סובלים מפגיעה בזיכרון לטווח קצר, מחוסר ריכוז ומקושי בהתמצאות בזמן.

דמנציה הפיכה:

ישנם מקרים בהם תסמיני דמנציה חולפים עם הטיפול במצב הרפואי שגורם להם. דמנציה הפיכה יכולה להיגרם כתוצאה מגידול במוח, חום גבוה, ירידה בתפקוד בלוטת התריס, דלקת בדרכי השתן ומחסור בוויטמינים (דוגמת B12).

 

 

המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.

 

    יצירת קשר וזימון תור


    קול רעות


    בהסדר עם