ויטמין D וחשיפה לשמש

מאת: צוות היחידה לתזונה ולדיאטה, בי החולים השיקומי רעות ת”א

 

לוויטמין D  מספר תפקידים חיוניים בגוף האדם, החשוב בהם – שמירה על המאזן התקין של הסידן בגוף (ועל ידי כך שמירה על בריאותן של העצמות). תפקידים נוספים של הוויטמין קשורים להגנה על הלב, על מערכת הנשימה ועל המוח.

מחסור בוויטמין D עלול לגרום אצל ילדים לרככת ואצל מבוגרים לאוסטיאומלציה (שתסמיניה הם חולשת שרירים, כאבים בעצמות, הליכה לא יציבה, וסיכון מוגבר לנפילות ולשברים).

מקורות לוויטמין D:

  • חשיפה לשמש: המקור העיקרי של ויטמין D הוא בחשיפה לשמש, וזאת באמצעות מנגנון כימי במסגרתו פוגעות קרני USB בתרכובת כולסטרול בתאי העור וגורמות לשרשרת של תגובות תאיות שעוברות גם בכליות ובכבד ושבסופן מתקבל הוויטמין בצורתו הפעילה.
  • מקורות תזונתיים: ויטמין D לא נמצא במזונות רבים. המקורות התזונתיים העיקריים לוויטמין הם מזונות מהחי (בהם דגים שמנים כסלמון, סרדינים וטונה), חמאה, כבד וחלמון ביצה. ריכוזים סבירים יחסית של הוויטמין ניתן למצוא בירקות ירוקי עלים ובפטריות. כמו כן, חברות המזון מוסיפות כיום ויטמין D לחלב ומוצריו ולדגני בוקר.
  • תוספי תזונה: בקרב מי שממעט לצאת לשמש או לאכול מזונות מהחי עולה צורך להשתמש בתוספי תזונה. לפני נטילת התוספים חשוב להתייעץ עם דיאטנית ולהתאים את התוסף באופן אישי למי שנוטל אותו. צריכה עודפת עלולה לגרום לרעילות שתבוא לידיי ביטוי בעלייה של סידן וזרחן בדם ושקיעתם ברקמות רכות, שעלולה להתבטא בכאבי ראש, בבחילות ובתופעות לוואי נוספות. כמו כן, בשל הקשר בין רמות ויטמין D בגוף למשק הסידן ישנם תוספי מזון שכוללים את שני התוספים, אך הדבר אינו חובה. לפני נטילת התוספים יש לבדוק את הצורך בכל רכיב בנפרד ובהתאם לכך להחליט (כאמור, בייעוץ דיאטנית) איזה תוסף ליטול.

גורמים שמשפיעים על רמות ויטמין D בגוף

  • חשיפה מועטה לשמש: החיים המודרניים, העבודה במשרדים, השהייה בבתים, מצמצמים את זמן החשיפה לשמש, שהיא, כאמור, המקור העיקרי לוויטמין D. כתוצאה מהירידה בחשיפה לשמש ישנם חלקים באוכלוסייה שסובלים ממחסור בוויטמין D. כדי להתגבר על הבעיה, תוך התחשבות בכך שחשיפה לשמש מהווה גורם סיכון לסרטן העור, מומלצת חשיפה מבוקרת לשמש של אזורי עור מוגבלים (לדוגמה מחשוף החזה והידיים) למשך 15 דקות ביום.
    • צבע עור כהה: העור של אנשים בעלי צבע עור כהה מכיל יותר מלנין (הפיגמנט שנותן לעור את צבעו) שפועל כמסנן קרינה ומונע את חדירת קרני ה-UV דרך שכבות העור החיצוניות. המשמעות היא שאנשים עם עור כהה יצטרכו להיחשף יותר זמן לשמש מאנשים עם עור בהיר.
      • גיל: ככל שמתבגרים כך יורדת ההשפעה של החשיפה לשמש על ייצור ויטמין D.

 

המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.

 

    יצירת קשר וזימון תור


    קול רעות


    בהסדר עם