מאת: שחר סלביאק, מטפל ברפלקסולוגיה ורפואה סינית, המרפאה לרפואה משלימה שיקומית בית חולים שיקומי רעות ת”א
טווינא (tui למשוך, na לתפוס) – “הפיזיותרפיה של הרפואה הסינית”, היא צורת עיסוי ברפואה הסינית, שיש הטוענים שהיא המקור להתפתחות הפיזיותרפיה המודרנית מחד ושל הדיקור הסיני מאידך.
טיפול בטווינא, שבבסיסו עיסוי לאורך המרידיאנים ולחיצות על נקודות הדיקור (הנקודות שמטופלות בדיקור הסיני), יכול להיות טיפול בפני עצמו או כתוספת בתחילתו או בסיומו של טיפול.
על פי הרפואה הסינית, מנגנון הכאב שחווה האדם נובע מתקיעות של אנרגיה (צ’י) ושל דם במרידיאן. טיפולי הטווינא משפרים ומווסתים את זרימת הצ’י והדם במערכות המרידיאנים בגופו של המטופל ועל ידי כך מאפשרים לגוף לאזן ולרפא את עצמו.
הטיפול בטווינא משפר ומגדיל טווח תנועה, משחרר רקמות מהידבקויות על ידי שימוש בטכניקות דינאמיות ואינטנסיביות (לישה, לחיצות, מתיחות וטפיחות). הטיפול בטכניקות השונות מתחיל במגע עדין ומעט שטחי וככל שהוא מתקדם נכנס יותר לעומק הגוף. הטיפול מתבצע על הבגדים וללא שמן.
העבודה בטווינא היא גם פיזית ידנית וגם אנרגטית על נקודות האנרגיה, המרידיאנים, הרקמות הרכות ומערכת השלד. במהלך הטיפול ואחריו יש מטופלים שיחושו כאב קל בנקודות שבהן הופעל לחץ. הכאב מעיד על שחרור הנוקשות בנקודות שהיו תפוסות במיוחד, ולאחריו מרגישים הקלה משמעותית.
באיזה מקרים יכולים טיפולי טווינא לסייע?
הגדלת טווח התנועה: טיפול בטווינא מסייע בשיקום אנשים שכתוצאה מאירוע מוחי, מניתוח ו/ או מתאונה נפגעו אצלם יכולת/ טווח התנועה. הטווינא מגדילה את טווח התנועה על ידי שימוש בתרגילי מניפולציות למפרקים, לרקמות ולשרירים.
מניעת פצעי לחץ: הטווינא עוזרת במניעת פצעי לחץ וזאת מעצם היותה טיפול דינאמי המניע את הגפיים, הטורסו והגו גם מקומית וגם בעזרת הזרמת צ’י ודם במרידיאנים עליהם יושב פצע הלחץ.
הקלת כאב וקיצור זמן החלמה: הטווינא עוזרת לאנשים אשר סובלים מכאבים אקוטיים או כרוניים ומקצרת את זמן ההחלמה.
שחרור בפן הרגשי-גופני: ברפואה המשלימה הגוף והנפש לא נפרדים, כך שטווינא מסייעת בשחרור גם בפן הרגשי-נפשי. כאב כרוני עלול ליצור אצל חולה עייפות ואף דיכאון. חיי היום-יום עלולים לגרום לעצבנות, אי שקט, מתח, תנודות במצב הרוח, חוסר מנוחה, סיוטי לילה וכו’. מצבים אלו משפיעים על הגוף ועלולים להביא להפרעות שינה, לעייפות, לכיווץ וכאבי שרירים כרוניים, לשינויים בתיאבון, לכאבי ראש ומיגרנות, להפרעות עיכול, להפרעות בזרימת דם לגפיים ולחולשה של המערכת החיסונית.
המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.