קבוצה של 40 סטודנטיות וסטודנטים להנדסה ביו רפואית באוניברסיטת תל־אביב, הציגו פתרונות טכנולוגיים לאתגרי השיקום של היחידה לריפוי בעיסוק בבית החולים השיקומי רעות תל־אביב במסגרת קורס חובה, המתקיים בהנדסה ביו רפואית בשיתוף עם תכנית מתחברים פלוס של היחידה למעורבות חברתית בדקאנט להצלחת הסטודנטיות והסטודנטים. הסטודנטים פיתחו כלים המיועדים לשפר את תפקוד כף היד במוטוריקה עדינה עבור משתקמים לאחר שבץ מוחי. תכנון ועיצוב האביזרים התבסס על ידע, טכנולוגיה וחשיבה מקורית של המהנדסים לעתיד.
יכולות המוטוריקה העדינה חולקו בפרויקט ל־8 יכולות בסיסיות וכל קבוצה התמקדה בפיתוח כלי לתרגול יכולת ספציפית. כל הכלים ביחד מהווים קיט שלם ומקיף לתרגול יכולות מוטוריות עדינות של כף היד. התוצרים ישולבו בטיפולי הריפוי בעיסוק בבית החולים השיקומי רעות תל־אביב ולאחר קבלת משוב מצד הצוות והמטופלים, ייבחן האופן בו ישולבו כל הכלים ותתקבל החלטה על המשך פיתוחם.
שיתוף הפעולה בין רעות תל־אביב לאוניברסיטת תל אביב מתקיים זו השנה השנייה במסגרת תכנית “מתחברים פלוס” של האוניברסיטה. מדובר בתכנית אקדמית שפורצת את גבולות הקמפוס ומחברת בין צרכים חברתיים וסביבתיים לבין הידע הנחקר ונצבר באקדמיה. התכנית מקדמת למידה חדשנית תוך יצירת חיבורים רלוונטיים בין עשרות ארגונים ללא מטרת רווח ובין חוקרים, שמובילים קורסים אקדמיים משלבי עשייה חברתית.
במהלך הסמסטר ישמו הסטודנטים את החומר שלמדו בקורס תוכן הנדסי, בהנחייתו האקדמית של פרופ’ רני בכרך ובהובלת דני ברקו, וענו על אתגרי הצוות והמטופלים בבית החולים. הסטודנטים נחשפו לעולם רפואת השיקום בהרצאתו של ד”ר ראמי מנסור, מומחה ברפואת שיקום מרעות תל־אביב ולסיפורו האישי של מטופל המשתקם לאחר שבץ מוחי. כמו כן סיירו בבית החולים כדי להכיר מקרוב את קשיי המוטוריקה העדינה בקרב מטופלים והודרכו על ידי המרפאות בעיסוק רוני קרין, יערה אביגור, נועה טפר ושירן יעקובוביץ.
צילומים: יעל צור וגילי בריקס
הפיתוחים המקוריים הוצגו באירוע חגיגי באוניברסיטה בהשתתפות מנהלת בית החולים השיקומי רעות תל־אביב, ד”ר אורית שטיין רייזנר, מנהלת מכון רעות למחקר ופיתוח, פרופ’ רחלי דנקנר, ראש תחום פיתוח במכון המחקר, מיכאל בריק, מנהלת היחידה לריפוי בעיסוק, הדסה פורטינסקי וצוותה, מרצים בכירים מהמחלקה להנדסה ביו רפואית, אורחים ממנהל הפקולטה להנדסה, ראשת היחידה למעורבות חברתית, רחלי ורשבסקי ואורחים נוספים.
מנהלת היחידה לריפוי בעיסוק ברעות תל-אביב, הדסה פורטינסקי: “מרבית הכלים והטכנולוגיות כיום בתחום שיקום גפיים עליונות, שמים דגש בעיקר על תנועות גסות של כתף ומרפק או על כוח וסיבולת ופחות על תרגול המדמה את התפקוד היום יומי ולכן ביקשנו כלים שיאפשרו תרגול של מוטוריקה עדינה של כף היד באופן שידמה את התפקוד היום יומי. האתגרים שהצגנו עסקו בפיתוח כלים בעלי מגוון רמות קושי לתרגול, מתאימים גם לקהל מבוגר ומאפשרים תרגול עצמאי ללא תלות בצוות ומותאמים ליד דומיננטית ולא דומיננטית . כל אלו עשויים להפוך את הפיתוחים לכלי אינטראקטיבי ומהנה יותר, לשפר מוטיבציה של המשתמשים ולהקל על השימוש בו לאורך זמן”.