מאת: מערכת האתר
עובדי מחשב עלולים לחוות כאבים במערכת שריר-שלד הקשורים לאופי עבודתם. הכאבים השכיחים עליהם מתלוננים עובדי מחשב הם: כאבי גב, כאבי צוואר, וכאבי שורש כף היד. התלונות נעות בין אי נוחות, לכאב בזמן העבודה, כאב בזמן מנוחה ועד לכאב שפוגע בתפקוד היום-יומי.
על מנת למנוע התפתחות של בעיות במערכת שריר-שלד הדורשות טיפול פולשני (זריקות, ניתוחים) ניתן לנקוט במספר צעדים הקשורים לסביבת העבודה.
התאמת השולחן והכיסא
יש לבחור כיסא שניתן להתאמה מרבית לממדים של האדם היושב עליו. על הכיסא להתאים הן לגובה האדם והן לגובה שולחן העבודה. שולחן העבודה צריך להיות בגובה שמאפשר לכיסא עם היושב עליו להיכנס תחתיו. יש לפנות חפצים מהאזור שמתחת לשולחן ולהמעיט בחפצים על השולחן.
- גובה הכיסא: יש לכוון את גובה הכיסא כך שהמרפקים יהיו בגובה השולחן.
- מושב הכיסא: עומקו של מושב הכיסא צריך להיות קצר בכ-5 ס”מ מאורך הירכיים. המושב צריך להיות מרופד בחומר מונע הזעה והחלקה.
- משענת הגב: יש לכוון את משענת הגב של הכיסא כך שתיווצר זווית של 110-100 מעלות בין הגב לירכיים. על המשענת להעניק תמיכה במותנית.
- משענות ידיים: יש להתקרב אל השולחן כך שכ-2/3 מהאמות יונחו בנוחות על השולחן.
- אופן הישיבה: יש לשבת בגב זקוף, כאשר הישבן מגיע עד למקום בו המשענת תומכת בגב, כפות הרגליים מונחות על הרצפה או על שרפרף, זווית הברכיים כ-100 מעלות.
התאמת עמדת המחשב
- מסך המחשב: מסך המחשב צריך להיות בגובה העיניים, ממוקם מול הפנים או מעט נמוך מהפנים. המרחק של המסך מהעיניים צריך להיות 75-55 ס”מ והתאורה והבהירות של המסך מכוונים לאופטימום.
אם עובדים עם שני מסכים ובשניהם נעשה שימוש שווה יש למקם אותם צמודים כך שהחיבור ביניהם יהיה מול העובד. אם באחד מהמסכים נעשה יותר שימוש יש למקמו ממול ואת המסך השני בזווית, בצד של העין הדומיננטית.
- מקלדת: יש להציב את המקלדת בגובה המרפקים כשהיא מורמת מעט בחלק האחורי. בזמן ההקלדה מומלץ שלא להשעין את שורש כף היד על השולחן ולשמור עליו משוחרר. יש להקליד ללא שימוש מוגזם בכוח וכאשר האצבעות כפופות מעט.
- עכבר: על העכבר להיות ממוקם בקרבת המקלדת בצד של היד הדומיננטית ולהתאים לגודל כף היד. בשימוש במחשב נישא מומלץ לחבר מקלדת ועכבר אלחוטיים.
התאמת תאורה
יש לוודא שחלל העבודה מואר היטב ושמקורות האור (נורות/ חלונות) לא יוצרים סנוור או משתקפים על המסך.
מנוחה, התמתחות ופעילות גופנית
לעובדים מול מחשב מומלץ לצאת במהלך יום העבודה להפסקות קצרות, להסיט את העיניים מהמסך, לשנות תנוחה, להימתח לקום ולעשות סיבוב במשרד.
המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.
(תמונה להמחשה unsplash)