מאת: מערכת האתר
פגיעת ראש היא מונח רחב המתאר פגיעות המתרחשות בקרקפת, בגולגולת, במוח, ברקמות ובכלי הדם הבסיסיים בראש ומהוות את אחת הסיבות השכיחות לנכות ולמוות בקרב מבוגרים. פעמים רבות כאשר דנים בנושא פגיעות ראש נעשה שימוש במונחים פגיעה מוחית או פגיעה מוחית טראומטית, וזאת בהתאם למידת הטראומה.
פגיעת ראש פתוחה וסגורה
פגיעת ראש סגורה – כאשר אין שבר בגולגולת ולא נגרם נזק למוח.
פגיעת ראש פתוחה – פגיעה בה נגרם שבר בגולגולת או כאשר חפץ חד חודר דרך קרום הגולגולת אך לא בהכרח מסב נזק למוח עצמו.
גורמים לפגיעות ראש
אירועים שכיחים הגורמים לפגיעה מוחית טראומטית כוללים:
- נפילות – נפילות ממיטה, מסולם, ממדרגות, נפילות באמבטיה ונפילות אחרות הן הגורם השכיח ביותר לפגיעה מוחית טראומטית, במיוחד בקרב מבוגרים וילדים קטנים.
- תאונות דרכים – התנגשויות בהן מעורבים מכוניות, אופנועים או אופניים והולכי רגל.
- אלימות – פצעי ירי, אלימות במשפחה, התעללות בילדים ותקיפות אחרות.
- פציעות ספורט – פגיעות מוחיות טראומטיות עלולות להיגרם כתוצאה מפציעות ממספר ענפי ספורט, בהם כדורגל, אגרוף וספורט אקסטרים. פציעות בנסיבות אלו שכיחות במיוחד בקרב בני נוער.
דרגות של פגיעות ראש
פגיעת ראש קלה – מצב של חבלת ראש ללא אובדן הכרה או עם אובדן הכרה שנמשך פחות מ-30 דקות שמלווה בבלבול למשך זמן קצר. בסוג זה של פגיעות נכללים מקרים של זעזוע מוח. הסימפטומים של פגיעה כזו כוללים – דימום קל, חבורות, כאב ראש קל, תחושה קלה של בחילה וסחרחורת.
פגיעת ראש בינונית – חבלת ראש אשר בעקבותיה היה אובדן הכרה שנמשך עד 6 שעות, נזק נוירולוגי ובלבול שנמשך עד שבעה ימים. הסימפטומים של פגיעה זו כוללים: בלבול, הקאות, כאב ראש מתמשך, בעיות זיכרון, אובדן שיווי משקל, שינויים התנהגותיים זמניים.
פגיעת ראש קשה – חבלת ראש שבעקבותיה אובדן הכרה של מעל ל-6 שעות, נזק נוירולוגי חמור שבא לביטוי בתרדמת ובלבול שנמשך יותר משבוע. הסימפטומים של פגיעה זו כוללים: בעיות בראייה, בחוש הטעם או בחוש הריח, דם שיוצא מהאוזניים או מהאף, חבורות מאחורי האוזניים, חולשה או חוסר תחושה, קושי בדיבור.
שיקום אחרי פגיעת ראש
ההשפעות לטווח ארוך של פגיעת ראש תלויות בחומרת הפגיעה. רוב האנשים שסבלו מפגיעת ראש קלה לא יחוו השלכות ממושכות. אנשים שסבלו מפגיעת ראש קשה עלולים להתמודד עם שינויים קבועים ביכולות הפיזיות שלהם, בחשיבה שלהם ואף באישיותם.
לשיקום תפקיד חשוב בתהליך ההתאוששות והחזרה לתפקוד המרבי האפשרי של נפגעי ראש. תכנית הטיפול השיקומי של נפגעי ראש משתנה בין מטופל למטופל בהתאם לסוג הפגיעה וחומרתה, לגילו של המטופל, לרקע הבריאותי שלו ועוד. התהליך יהיה מורכב משילוב של טיפולים בתחומים שונים בהם פיזיותרפיה, קלינאות תקשורת, ריפוי בעיסוק, ופסיכולוגיה.
את תהליך השיקום ניתן לעבור באשפוז בבית חולים, באשפוז יום, בקהילה ובבית. התהליך יכול לסייע בשיפור התפקוד בבית ובקהילה ובטיפול בבעיות מנטאליות ופיזיות שנגרמו כתוצאה מפגיעת הראש; לספק תמיכה רגשית וסוציאלית; לסייע למטופל להסתגל לשינויים בחייו במהלך ההחלמה וכן לסייע במניעת סיבוכים כקרישי דם, כיבים, חולשת שרירים וכאב.
המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.
(תמונה להמחשה unsplash)