מאת: מערכת האתר
גינון טיפולי הוא תהליך בו נעשה שימוש בצמחים ובפעילויות הקשורות לגינון ככלי שמסייע בשיקום ובפיתוח מיומנויות תפקודיות בתחומים הפיזי, הרגשי, הקוגניטיבי והחברתי, ומקל על מצבי משבר ומצוקה.
הגינון כחלק מהשיקום הפיזי
כבר בתקופות קדומות ההבנה שלעיסוק בגינון יש השפעה חיובית ומרגיעה על נפש האדם הביאה לכך שלאנשים עם בעיות נפשיות הומלץ לשהות בגינות. עם הזמן גילו הרפואים כי מטופלים שעבדו בגינה השיגו שיפור משמעותי יותר בהליך ההחלמה שלהם, ובתחילת המאה הקודמת הפך הגינון הטיפולי לחלק מהשיקום הפיזי בבתי חולים ברחבי העולם. בישראל נעשה כיום שימוש בגינון הטיפולי במגוון מקומות בהם בתי חולים שיקומיים (דוגמת בית חולים שיקומי רעות ת”א), מוסדות גריאטריים ובתי ספר.
ההבדל בין הגינון הרגיל לזה הטיפולי הוא שבעוד שבגינון הרגיל המטרה היא ליצור גינה שתהיה אסתטית, הרי שבגינון הטיפולי החשיבות היא לתהליך שעובר המטופל ופחות לתוצר הסופי, לגינה עצמה.
יתרונות הגינון הטיפולי
היתרונות של הגינון הטיפולי הם, כאמור, רבים ומגוונים.
בתחום השיקום הפיזי מאפשר הגינון:
- – חיזוק של שרירים (באמצעות הרמת שתילים, עבודה עם מעדר, הרמת שקי אדמה וכד’).
- – תרגול יציבה (לדוגמה תוך פעולת השקיה).
- – חיזוק איברים חלשים כיד או רגל שנפגעו.
- – שיקום של מוטוריקה גסה (באמצעות עבודות גיזום, העתקת שתילים וכד’).
- – שיקום מוטוריקה עדינה (באמצעות עבודה עם זרעים קטנים, דילול של נבטים).
מבחינה חברתית מהווה העבודה בגינה הזדמנות לשבור את מעגל הבדידות, לצאת מהבית ולפגוש אנשים. במקרים בהם ישנה קבוצת גינון ניתנת למטופלים ההזדמנות לחלוק את הקשיים והתחושות שלהם.
מבחינה נפשית מקנה העבודה בגינה הזדמנות לצמיחה רגשית, לשחרור אגרסיות, לשיפור הביטחון העצמי ולפיתוח יצירתיות וביטוי אישי.
כמו כן, לעתים, במהלך העבודה בגינה מוצא המטופל הקבלה בין התהליכים המתרחשים בגינה (צמיחה, פריחה, קמילה וכו’) לבין תהליכי החיים, ולומד לקבל את השינויים במצבו ולהבין ששינויים ומשברים הם חלק מהחיים שיש להתמודד איתו.
טיפול באמצעות גינון נעשה באמצעות מטפל אשר עבר הסמכה מתאימה והוא מתאים לכלל האוכלוסייה (נכים, קשישים, ילדים, נוער בסיכון, הלומי קרב, אנשים עם מוגבלויות שכליות) ולכל מקום בו ישנם תנאים להקמת גינה.
המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת משפטית או תחליף משפטי ואין לראות בו ייעוץ משפטי.
(תמונה להמחשה Unsplash)