מהו שיקום?

מאת: מערכת האתר

 

תהליך השיקום נועד לעזור למטופל שתפקודו היום-יומי (הפיזי, הקוגניטיבי או המנטאלי) נפגע עקב מחלה או אירוע לחזור לתפקוד מרבי. התהליך יכול להתקיים במסגרת אשפוזית או בקהילה ושותף לו צוות רב מקצועי שכולל רופא שיקומי, צוות סיעודי, פיזיותרפיסטים, מרפאים בעיסוק, קלינאי תקשורת, דיאטנים, עובדים סוציאליים ופסיכולוגים.

האחריות למתן שיקום מעוגנת בחוק ביטוח בריאות ממלכתי (תשנ”ד 1994) וחלה על הגורם המבטח (קופות החולים).

 בינואר 2009 הוציא משרד הבריאות חוזר מנהל המציין בפירוט מהן אמות המידה לטיפול שיקומי לקשישים. החוזר מגדיר מהם האבחנות והמצבים בגינם יש לתת טיפול שיקומי:

– “שיקום אורתופדי יינתן בעקבות ירידה בניידות ובעצמאות כתוצאה מחבלה או מחלה אורתופדית (לאחר שברים במפרק ירך, בגפיים, באגן, בעמוד השדרה); לאחר קטיעת גפיים; במצב של הפרעות תפקודיות במפרקים; לאחר כל ניתוח אורתופדי אלקטיבי (ניתוח שאינו דחוף) בגפיים התחתונות.

– “שיקום נוירולוגי לאחר פגיעות נוירולוגיות במוח, כתוצאה ממחלות או חבלות (כגון אירוע מוחי, כריתת גידול מוחי, דלקת במוח) שגורמות לפגיעה תפקודית או קוגניטיבית.

– “שיקום נוירולוגי לאחר פגיעות ומחלות של חוט השדרה הפוגעות ביציבה, בכושר ההליכה, בתפקודים האוטונומיים, בשליטה בסוגרים; מחלות או חבלות של חוט השדרה או מערכת העצבים ההיקפית; מחלות או חבלות בחיבור עצב-שריר והשרירים.

– “שיקום בעקבות ירידה תפקודית עקב מחלה (Deconditioning). לאחר ירידה תפקודית בכושר ההליכה והעצמאות במעברים ובקימה, בעקבות ריתוק ממושך למיטה ו/ או מחלה חריפה ו/ או אשפוז”.

שיקום באשפוז  

משרד הבריאות קבע מספר מצבים בהם יישלח מטופל לשיקום באשפוז:

–  התנאים המשפחתיים, הסוציאליים והסביבתיים של המטופל אינם מאפשרים טיפול בבית או בקהילה.
–  מצבו הרפואי של המטופל דורש השגחה וטיפול סיעודי רפואי ממושך.
–  ליקויים מוטוריים, קוגניטיביים, שפתיים, רגשיים והתנהגותיים שהטיפול האופטימאלי בהם מחייב ידע ואמצעים הקיימים רק במסגרות שיקום ייעודיות.
–  הקופה המבטחת אינה מפעילה בקהילה אתר שיקום המתאים לצרכי המטופל או לא ניתן אישור לקבלת המטופל באתר זה.
–  מטופל עם הגבלה זמנית (לדוגמה- הנחיה לעיכוב דריכה לאחר התערבות כירורגית), יהיה זכאי לטיפול שיקומי באשפוז אלא אם המטופל או מיופה כוחו נתנו את הסכמתם לשיקום בקהילה.
– מטופל לאחר אירוע מוחי או בעיות נוירולוגיות אחרות כאשר חומרת הפגיעה מצריכה טיפול שיקומי באשפוז.

על פי החוזר, משך השיקום באשפוז יקבע על פי צרכי המטופל ולא יפחת מ-14 יום למטופלים בשיקום אורתופדי ומ-25 למטופלים בשיקום נוירולוגי.


שיקום בקהילה

שיקום בקהילה ניתן כאשר מתקיימים מספר תנאים:

–      המצב הרפואי יציב ותהליך השיקום לא מהווה סכנה למטופל.

–      המצב הרפואי והתפקודי מאפשר טיפול במסגרת אשפוזית או במסגרת ביתית ואין צורך בטיפולים תכופים/ מיוחדים או בציוד מיוחד.

–      התנאים המשפחתיים והפיזיים מאפשרים שהייה במסגרת ביתית.

מסגרות השיקום בקהילה כוללות: אשפוז יום שיקומי, טיפול בית למרותקים לבית, מכוני שיקם רב מקצועיים למטופלים ניידים.


אשפוז יום שיקומי

אשפוז יום שיקומי הינו מסגרת טיפולית שמאפשרת למטופל לקבל את הטיפולים הנחוצים לו, בדומה לטיפולים באשפוז מלא, אך עם חזרה לביתו ולסביבתו בסיום הטיפולים.

במסגרת היחידה לאשפוז יום נעשים תהליך האבחון ותהליך הטיפול והשיקום.

בדומה לטיפול השיקומי המתבצע במחלקות האשפוז, גם הטיפול באשפוז יום נעשה בגישה אינטרדיסציפלינרית ע”י צוות מטפלים רב תחומי, הכולל רופא בכיר בתחום השיקום המוביל את התהליך, אחות, פיזיותרפיסט, מרפאה בעיסוק, עובדת סוציאלית, קלינאי תקשורת, דיאטנית, פסיכולוג שיקומי ונוירופסיכולוג.

במסגרת טיפול היום השיקומי יקבל המטופל: טיפול סיעודי הניתן ע”י אחות וכולל מעקב אחרי מחלות רקע, הדרכה, חבישות וטיפולים שונים; טיפול  פיזיותרפי לשיפור רמת התפקוד והניידות; ריפוי בעיסוק שמטרתו הקניית מיומנויות יום-יומיות; טיפול בהפרעות שפה ודיבור ושיקום מנגנון הבליעה על ידי קלינאי תקשורת; פסיכולוגיה שיקומית הכוללת ייעוץ, טיפול, תמיכה והכוונה;  ליווי ותמיכה של עו”ס.

 

תכנים נוספים העשויים לעניין אותך:
טיפול בהפרעות אכילה בבית החולים השיקומי רעות

היחידה לריפוי בעיסוק – לסוגי שיקומים שונים

טיפול בבעיית CRPS במכון הכאב בבית החולים רעות

 

יצירת קשר וזימון תור

קול רעות

בהסדר עם