מאת: צוות היחידה לטיפול בהפרעות תקשורת, בית החולים השיקומי רעות
תהליך הבליעה הוא תהליך מורכב מבחינה פיזיולוגית ונוירולוגית, שמצריך תיאום בין עשרות שרירים ומספר רב של עצבים, ובנוי מארבעה שלבים: השלב הפרה-אוראלי, השלב האוראלי, השלב הלועי והשלב הוושטי.
הפרעות בליעה (דיספגיה) נגרמות כתוצאה ממגוון מצבים רפואיים, יכולות להופיע בכל גיל, אך שכיחות יותר בגיל מבוגר. בין הגורמים להפרעות אכילה – מחלות נוירולוגיות (אירוע מוחי, פרקינסון, טרשת נפוצה, דמנציה), פגיעות ראש (בעקבות תאונה, תאונת עבודה), מחלות אונקולוגיות (סרטן הלוע, הגרון, הוושט) ובעיות במערכת העיכול.
לצורך איתור הפרעות בליעה יש צורך בהערכת תפקוד מנגנון הבליעה, שמבוצעת על ידי קלינאית תקשורת דרך הערכת בליעה קלינית, או בעזרת אמצעים מכשירניים שמאפשרים הערכה של תהליכי בליעה שנסתרים מן העין בזמן הערכה קלינית.
בדיקת FEES להערכת תפקוד הבליעה
בדיקת FEES ((Fiberoptic Endoscopic Evaluation Of Swallowing היא בדיקה מכשירנית להערכת תפקוד הבליעה. הבדיקה מאפשרת לצפות באזור הלוע בזמן שהאדם אוכל או שותה.
מטרת הבדיקה היא:
- להעריך את בטיחות תהליך הבליעה – האם המזון/ השתייה נכנסים לריאות?
- להעריך את יעילות הבליעה – באיזה קלות המזון והשתייה מגיעים לוושט לבליעה?
הליך הבדיקה
במסגרת הבדיקה מוחדר דרך האף ללוע סיב אופטי דק וגמיש שבקצהו מצלמה זעירה שמאפשרת לראות את הלוע, את הגרון ואת החלק העליון של קנה הנשימה. הבדיקה מצולמת ומוקלטת על מנת שניתן יהיה לנתח אותה לעומק, להשוות לבדיקות קודמות שהנבדק עבר ולתעד.
במהלך הבדיקה, שאורכת כ-15 דקות, מתבקש הנבדק לאכול ולשתות מגוון מרקמים בהתאם ליכולתו.
בתחילת הבדיקה נעשית הערכה מבנית של אזור החיך הרך, הלוע והגרון, והכניסה לקנה הנשימה. ניתן להעריך האם יש שינויים במבנה או ברקמה באזורים אלו, והאם שינויים אלו יכולים להסביר את קשיי הבליעה באופן מלא או חלקי.
בהמשך, נעשות הערכה תפקודית של החיך הרך, הלוע והגרון, על מנת להעריך את תנועת מיתרי הקול ואת כיווץ שרירי הלוע וכן הערכה של יכולת בליעת רוק.
לאחר מכן, נעשית הערכה דינמית של תפקוד מנגנון הבליעה שמאפשרת לבודק להבחין האם ישנן שאריות של שתייה או מזון בחללי הלוע השונים והאם ישנן עקבות של שתייה או מזון בקנה הנשימה, דבר המעיד על אספירציה (מעבר מזון, נוזלים או רוק אל דרכי הנשימה) בנוסף, ניתן להעריך תחושה באזור הלוע והגרון על ידי מגע עם קצה האנדוסקופ באזורים מסוימים.
חשיבות הבדיקה
הבדיקה מאפשרת להעריך את תפקוד מנגנון הבליעה בהתמקדות על השלב הלועי של הבליעה, לאתר אספירציות ו”אספירציות שקטות” (מעבר מזון, נוזלים או רוק אל דרכי הנשימה ללא תגובת שיעול) ולהעריך האם קיימות שאריות שתייה או מזון בלוע לאחר הבליעה. בנוסף, הבדיקה מאפשרת להעריך את יכולת בליעת הרוק והאם התחושה בלוע ובגרון תקינה.
במהלך הבדיקה, קלינאית התקשורת יכולה להתאים למטופל באופן אישי אסטרטגיות בליעה, מנחי בליעה ומרקמי שתייה ומזון במטרה לשפר את יעילות ובטיחות הבליעה.
מרפאת בליעה (FEES) למטופלי חוץ בבית חולים שיקומי רעות ת”א
בבית החולים השיקומי רעות, נפתחה מרפאת בליעה למטופלים מן החוץ. במרפאה ניתן לבצע בדיקת FEES שמבוצעת על ידי קלינאית תקשורת ורופאת אף אוזן גרון.
פענוח הבדיקה בבית החולים רעות נעשה תוך שימוש בסולמות מדידה וכלי הערכה עדכניים ובעלי תוקף מחקרי. תוצאות הבדיקה יכולות לקבוע מהי תכנית הטיפול המתאימה ביותר עבור המטופל.
במידת הצורך, ניתן יהיה להפנות את המטופל לטיפול המשכי בהפרעות הבליעה לקלינאית תקשורת בבית החולים וכן לייעוץ דיאטנית.
המידע במאמר זה הינו מידע כללי ואינו מהווה חוות דעת רפואית או תחליף רפואי להתייעצות עם רופא ואין לראות בו ייעוץ רפואי ו/ או המלצה לטיפול ו/ או תחליף לטיפול.
(תמונה להמחשה unsplash)