חדר כושר שיקומי- אולם טכנולוגיות
בית » קליניקות » מרפאות ומכונים » חדר כושר שיקומי- אולם טכנולוגיות
הטיפול השיקומי מיועד להשבת התפקוד בחיי היום-יום בסביבתו של אדם שנפגע כתוצאה מפציעה, מחלה, ניתוח וכו’. בעשור האחרון, עם ההתפתחות הטכנולוגית, פותחו מכשירים חדשים וייחודיים בתחום השיקום. שילוב טיפול בטכנולוגיות אלו לצד עבודה פרטנית “Hands on” של מטפל ממקצועות הבריאות, מסייע ברתימת המטופל ובהעלאת המוטיבציה לטיפול. ברעות תל-אביב בית חולים שיקומי נעשה שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ביותר כחלק משגרת הטיפול.
טכנולוגיות בשיקום בשירות הפיזיותרפיה
C-Mill
מכשיר ה-C-Mill הוא מכשיר מתקדם (פרי פיתוחה של חברת Motek) שמבצע שימוש במציאות מדומה עבור טיפולי הפיזיותרפיה בשיקום.
המכשיר מביא את המטופל להתמודדות עם מצבי חיים אמתיים, מנתח את הליכתו ומקדם אותו לשיקום הליכה באמצעות מגוון משחקים שעובדים על פרמטרים שונים.
פונקציונאליות המכשיר:
- מדובר על הליכון (אליו מחוברים מסך ומקרן וכן שתי מצלמות- קדמית וצדדית), שמנתח את ההליכה של המטופל.
- במהלך הטיפול המטופל יכול ליהנות ממגוון רחב של משחקים שמוקרנים על גבי המסך או על גבי מסוע ההליכה.
- המכשיר נותן מענה מקיף לשיקום הליכה, כך שהמטופל עובד על: אורך צעד, הליכה נכונה, הנחת כף הרגל באופן נכון, שיווי משקל, עמידה על רגל אחת ורבים נוספים.
- המצלמות שבמכשיר מצלמות את המטופל תוך כדי הטיפול משני כיוונים- מהצד ומקדימה.
- ניתן לבצע שימוש במכשיר בישיבה או בעמידה.
- בטיחות- קיימת רתמה שמחזיקה את המטופל הזקוק לכך, מעקות בטיחות וכפתור עצירה מידי של המתקן במקרי חירום.
יתרונות המכשיר:
- יוצר עניין בטיפול – המשחקים הופכים את הטיפול למהנה יותר עבור המטופל.
- מוטיבציה – המכשיר מעודד הצלחה של הטיפול השיקומי כי הוא מעודד את המטופל להתקדם ולהשתפר בביצועיו.
- פידבק – משוב מיידי למטופל על הצלחה במשחק. כך, למעשה, המטופל יכול לתקן את ההליכה שלו תוך כדי תנועה.
- ניתוח נתונים מעמיק – עבור כל מטופל נפתח כרטיס טיפולים ובו נמדדים מדדים שונים כמו: אורך צעד, קצב הליכה וכדומה. הניתוח נעשה ביחס לטיפול שמתבצע על המכשיר באותו הרגע וכן מציג את התקדמות המטופל לאורך זמן.
- צילום המטופל בווידאו בזמן הטיפול – מחד המטופל יכול לראות את עצמו הולך ולהבין איפה שגה ומה לתקן. מאידך, המטפל יכול לצפות בווידאו בהילוך איטי, לראות באופן מדויק את הליכת המטופל לפרטים ולתת לו מענה טיפולי נכון ומיטבי.
- הסחת דעת מכאב.
- הצבת מטרות טיפוליות ברורות.
- תכנית טיפול מותאמת אישית – למכשיר קיימים שני מצבים לתכנית הטיפול- מצב מובנה ומצב מותאם אישי. במצב המותאם אישית יכול המטפל להשפיע על פרמטרים שונים במשחק כמו: לבחור את המהירות הרצויה למטופל.
- מציאות מדומה – סימולציה של סביבות חיים אמתיות מאפשרות למטופל כבר בסביבה הטיפולית להתמודד עם מצבי חיים אמתיים כמו: הליכה במרחב אורבני צפוף, התמודדות עם מכשולים בדרך ועוד.
למי המכשיר מתאים?
- מטופלים הזקוקים לשיקום הליכה.
- מטופלים אחרי תאונות דרכים.
- קטועי גפיים.
- אנשים שחולים בפרקינסון.
- אנשים לאחר שבץ מוחי, פגיעות ראש.
Anti Gravity Treadmill
Anti Gravity Treadmill הינו מכשיר הליכה שפותח על ידי נאס”א לצורך תרגול הליכה בכבידה מופחתת. המכשיר מאפשר הליכה או ריצה על מסילת הליכה תוך הפחתת נשיאת משקל באופן מבוקר של עד 80% ממשקל הגוף במהלך הליכה ו/ או ריצה במהירות של עד 19 קמ”ש. ויסות נשיאת המשקל בהליכה מאפשר למטופלים בתחום האורתופדי והנוירולוגי להתחיל ללכת כבר מהשלבים המוקדמים בתהליך השיקום אך הוא גם מתאים לשיקום בשלבים מאוחרים יותר.
MediTouch
ארבע מערכות חיישנים של חברת מדיטאץ’ – Hand Tutor, Arm Tutor, Leg Tutor ו-Tutor 3D Tutor מאפשרות תרגול תנועה אקטיבית בכל מפרקי הגוף במגוון משחקים אינטראקטיביים תוך קבלת משוב ויזואלי על ביצוע התנועות.
BIONESS
המכשירים של חברת ביונס: L300 ו-L300 + נועדו לשפר את איכות ההליכה והיציבות של אנשים המשתקמים מפגיעה מוחית. שני המכשירים מספקים גירוי חשמלי לשרירים חלשים ומשותקים ברגליים, ובכך מהווים למעשה תחליף מקומי למוח שתפקודו נפגע. L300, המוצמד לאזור השוק, מגרה את השריר שמרים את כף הרגל אצל מטופלים הסובלים מהתופעה של ‘צניחת כף רגל’, המאפיינת פגיעות מוחיות רבות. L300+, המוצמד לירך, מעט מעל הברך, מאפשר למטופל לשלוט בתנועת הברכיים, שהיא חיונית לייצוב ההליכה תקינה.
SmartStep
Smart-Step היא מערכת ביופידבק של נשיאת משקל בהליכה. זהו מדרך ממוחשב המתבסס על משוב חזותי ושמיעתי משולב המאפשר למטופל לשפר את יכולתו לשאת משקל על רגליו בהליכה, בעמידה ובקימה מישיבה לעמידה. המערכת מיועדת לטיפול במשתקמים עם פגיעה אורתופדית או נוירולוגית, וכן לאנשים הסובלים מתסמונת הכאב האזורי המורכב (CRPS) בכף הרגל.
360 HUBER
מערכת ה-HUBER 360 מבצעת בדיקות וטיפולים בתחומי היציבות, התנועה והקואורדינציה. הטיפול מותאם אישית לכל מטופל תוך שילוב של משחקים.
הטכנולוגיה מתאימה לעבודה על שיווי משקל בעמידה, לחיזוקי שרירים בגפיים תחתונות, לחיזוקים של מרכיבי הליכה, לעבודה על שליטה על מרכז הגוף (אגן ושרירי בטן), לעבודה על קואורדינצית ידיים-רגליים.
ההובר הינו מכשיר שגם בודק (אוגר נתונים) וגם מטפל. הוא מיועד למטופלים עם בעיות נוירולוגיות (שיווי משקל והעברת משקל לצד חלש, קואורדינצית ידיים רגליים), בעיות אורתופדיות (חיזוקי שרירים ומתיחות שרירים ), כאב (עבודה עם חולי CRPS, וכאבי שריר-שלד) ומתאים לקשת תפקודית רחבה מאחר ואפשר לעבוד עליו גם בישיבה וגם בעמידה. אופן העבודה על המכשיר הינו כזה שהוא מאלץ את המטופל להגיע לביצוע של התנועות הרצויות ובכך תורם ללמידה המוטורית.
Reogo
מכשיר רובוטי לשיקום גפה עליונה. המכשיר מאפשר מדידת טווח תנועה ותרגול פאסיבי, אקטיבי נעזר ואקטיבי מלא לפי היכולת של המטופל. במכשיר משחקים אינטראקטיביים המותאמים ליכולות המטופל. הטיפול מתאים למטופלים הסובלים מפגיעה בתפקוד היד למשל כתוצאה מבעיות נוירולוגיות (אירועים מוחיים, פגיעה מנזק מוחי וחולשה) ולמתקשים לתפקד עם הידיים. לכל מטופל יש תיק והנתונים נשמרים לאחר כל מבדק ותרגול. המכשיר משמש גם לטיפולי ריפוי בעיסוק.
פיזיוגייד EEG
ה-‘פיזיוגייד’ הינו מכשיר EEG, פשוט וידידותי למשתמש, באמצעותו ניתן למדוד את הפעילות הפיזיולוגית של המוח. הייחוד של הטכנולוגיה מתבטא ביכולתה לעבד אותות EEG, ולבצע אנליזה איכותית ומדויקת של מספר מדדים מוחיים תוך כדי הטיפול בזמן אמת מבלי שיש צורך בזמני דגימה וניתוח ארוכים, כפי שהיה נהוג עד כה. המדד המרכזי שמערכת הפיזיוגייד מספקת הוא מדד של קשב BEI (Brain Engagement Index), כלומר עד כמה המטופל מגויס בזמן הטיפול. למידע אודות מדד הקשב חשיבות רבה שכן מטופל שרמת הקשב שלו גבוהה יפיק תועלת רבה יותר מהטיפול. קבלת המידע בזמן אמת מאפשרת לפיזיותרפיסט לנתב וליעל את הטיפול השיקומי.
BALANCE TUTOR
BALANCE TUTOR הוא מערכת הכוללת מסילת הליכה מיוחדת המאפשרת לאתגר את תגובות שיווי המשקל בהליכה באמצעות שינויים בכיוונים שונים המאלצים את המטופל להגיב אליהם ובכך לפתח את תגובות שיווי המשקל שלו ולשפר את היציבות בזמן הליכה. המערכת אוספת נתונים על תגובות שיווי המשקל באמצעות חיישנים הנמצאים בתוכה ומאפשרת למטפל לכוון את עוצמת השינויים בהתאם לרמת היכולת ולרמת הקושי הרצויה. המכשיר בטיחותי מאוד ונועד לטיפול במטופלים הסובלים מחוסר יציבות בהליכה כתוצאה מסיבות שונות בהן- פגיעות ראש, אירוע מוחי, שיתוק מוחין, פציעות ספורט, נפילות חוזרות, פרקינסון ועוד.
טכנולוגיות בשיקום בשירות ריפוי בעיסוק
RehaCom
ה-RehaCom (ריהקום) הינה תוכנה לשיקום קוגניטיבי בכל השפות שמספקת הערכה ובעיקר טיפול בליקויים קוגניטיביים של קשב, ריכוז, זיכרון, ליקויים בתפיסה מרחבית, בעיות של הזנחת צד (נגלקט) וחשיבה הגיונית. התוכנה משמשת מטופלים לאחר אירוע מוחי, פגיעת ראש, ניתוח ראש; מטופלים עם דמנציה קלה; מטופלים שחולים בטרשת נפוצה.
Intendu
מכשיר האינטנדו הינו מכשיר שמשתמש במציאות מדומה לשיקום תפקודים קוגניטיביים ניהוליים (תפקודים אקזקיוטיבים). הטכנולוגיה משלבת תנועה עם מטלות קוגניטיביות כדי לאפשר תרגול תפקודי למטלות קוגניטיביות – פתרון בעיות, תכנון, multi-tasking, קשב סלקטיבי ויזימה. אוכלוסיית היעד לטיפול היא מטופלים לאחר אירוע מוחי, פגיעת ראש, ניתוח ראש; מטופלים עם דמנציה קלה; מטופלים שחולים בטרשת נפוצה.
שיקום מקרוב
מכשיר שמציע מציאות מדומה של מטלות קוגניטיביות ומוטוריות. דרך שלל משחקים המטופל מתרגל תנועות שונות של ידיים ו/ או רגליים בסביבה מהנה ומאתגרת. יש אפשרות לדרג את המשחקים, לכלול גם מטלות קוגניטיביות יותר מורכבות. אוכלוסיית היעד לטיפול במכשיר היא מטופלים לאחר CVA (שבץ מוחי); אוכלוסייה גריאטרית לאחר מחלות ממושכות, לאחר ניתוחים בירך ובאגן; אנשים אחרי ירידה כללית, שברים בידיים.
(upper limb exerciser) MULE
מכשיר עם ידיות שונות ומיוחדות שנועד לחיזוק ידיים והגדלת טווחי תנועה בגפיים עליונות. הידיות השונות מותאמות לחלקים שונים של הגפה מהכתף עד לקצות אצבעות. התרגול נעשה באמצעות מגוון של משחקים וניתן לתכנן לרמות כוח, טווח וקושי שונות. אוכלוסיית היעד לטיפול במכשיר היא: מטופלים לאחר CVA (שבץ מוחי) ופגיעות נוירולוגיות של גפיים עליונות; לאחר ניתוחי ידיים; לאוכלוסייה גריאטרית עם חולשה בידיים.
Wil fit
משחקי מחשב לתרגול תנועות ידיים ושיווי משקל שמטרתם תרגול תנועות מגוונות בידיים ושיווי משקל בעמידה. המכשיר מתאים ליד אחת או לשתי ידיים וכולל גם משטח לתרגול שיווי משקל בעמידה בסביבה מהנה ומאתגרת מול מחשב ודרך משחקים. התרגול כולל ריקודים שונים המערבים את כל הגוף בתנועה. אוכלוסיית היעד לטיפול היא מטופלים עם ירידה בסיבולת; בעיות שיווי משקל בעמידה; CRPS ברגל.
סימולטור נהיגה
הסימולטור בנוי ממסך 50 אינץ’ עם תוכנה מיוחדת לתרגול מיומנויות נהיגה. המטרה של הסימולטור הינה תרגול נהיגה במצבים שונים, מתרגול דוושות והגה עד נהיגה בגשם. הסימולטור אינו מחליף תרגול נהיגה ברכב אמיתי אך מאפשר למטופל ולמטפל ניסיון במרכיבים שונים של הנהיגה, שליטה בהגה, הפניית קשב להסחות הסביבה, שמירת מרחק ומהירות מותרת, וכו’. אוכלוסיית היעד של הסימולטור היא כל מי שנהג בעבר וזקוק להערכה או תרגול.
PABLO
מערכת הפאבלו היא מערכת ממוחשבת לתרגול וחיזוק ידיים וקואורדינציה. הפאבלו מאפשר מדידה של טווחים וכוח בידיים במהלך מגוון רחב של משחקים וכן מאפשר מעקב אחר התקדמות. המשחקים מתאימים לרמות שונות של גילים, ורמות קוגניציה. אוכלוסיית היעד: לאחר CVA (שבץ מוחי) ופגיעות נוירולוגיות של גפיים עליונות.
בבית החולים מתבצעת אכיפה בנושא עישון בשיתוף אגף הפיקוח של עיריית תל אביב. גובה הקנס: 1,000 ₪. מטופלים ומבקרים מתבקשים לפעול בהתאם להנחיות ולשילוט המוצב ברחבי בית החולים.
בהסדר עם
שיקום באשפוז
מרפאות ומכונים
אקדמיה מחקר ופיתוח
אודות
דרכי הגעה
רכב פרטי
שדרות החי"ל 2
קווי אוטובוס
2, 7, 15, 16, 31, 34, 35, 37, 46, 52, 54, 59, 104, 452, 475, 717
רכבת
תחנת 'תל אביב ההגנה' נמצאת במרחק הליכה